Снимка: PexelsПоказните убийства на журналисти в страни, в които има въоръжени конфликти,

...
Снимка: PexelsПоказните убийства на журналисти в страни, в които има въоръжени конфликти,
Коментари Харесай

Убиха журналист на Радио Свободна Европа в Афганистан

Снимка: Pexels

Показните убийства на публицисти в страни, в които има въоръжени конфликти, не престават.

Журналистът на Радио " Свободна Европа " Илияс Дайе почина в южната афганистанска провинция Хелманд, след гърмеж на прикачена към неговия автомобил бомба.

Организацията на обединените народи (ООН), афганистанските управляващи и западните държавни управления окачествиха убийството като „ офанзива против свободата на словото ". Говорител на губернатора на провинцията заяви, че убийството е осъществено в Лашкар Гах – столицата на провинцията, с така наречен лепкава граната. Трима души са били ранени, измежду които братът на журналиста и едно дете, написа sbj-bg.eu.

Никой не е поел отговорност за нападението. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид нито отхвърли, нито удостовери присъединяване на групировката в „ случая, който ще се проверява ".

33-годишният Дайе работи за Радио " Свободна Европа ", което в азиатската страна се назовава Радио " Свободен Афганистан ", известно като Радио " Азади ". „ Шокирани и натъжени сме от загубата на нашия самоуверен и безрезервен сътрудник, който в никакъв случай не се колебаеше да предава новините от родната си провинция Хелманд “, сподели изпълняващата длъжността президент на Радио " Свободна Европа " Дейзи Синделар.

„ Неговото ликвидиране е ужасяващ акт, който унищожава едно младо семейство и лишава Афганистан от надарен кореспондент, който демонстрира измененията, които текат в неговата страна. Нарастващата опасност от принуждение против публицисти би трябвало надълбоко да разтревожи всички, които са ангажирани със сигурността и бъдещето на Афганистан ", сподели още Синделар.

Говорителят на президента на Афганистан осъди убийството, което съгласно него е „ дело на враговете на свободата на изложение и медиите " в страната, по информация на  РСЕ .

Рос Уилсън, който е върховен американски посланик в Кабул, също осъди офанзивата. „ Това е следващата офанзива против свободата на печата. Тези набези против публицисти би трябвало неотложно да спрат ", написа той в Туитър.

На 7 ноември при сходна офанзива в Кабул беше погубен ефирен публицист, а през май други двама представители на медиите починаха, откакто микробусът им попадна на крайпътна бомба.

Насилието и хаосът в Афганистан продължавата през последните месеци, даже на фона на договарянията сред представители на държавното управление и талибаните, които се организираха в Катар в опит да сложат завършек на продължаващата десетилетия война в Афганистан.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР